Koordirigenten Wilbert Staal en Christel Gelderman

 

 

Michael Engelbrecht (Heerlen, 1979) werd reeds op 17-jarige leeftijd aangesteld als euphoniumspeler bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Eveneens op jeugdige leeftijd won hij het prestigieuze 'Concours Mondial de Tuba et Euphonium' in Guebwiller, Frankrijk. Zijn opleiding volgde hij aan het conservatorium van Tilburg, waar hij ook directie studeerde.

In 2013 heeft Michael deelgenomen aan de 'Third International Masterclass & Competition for Orchestra Conducting' in Budapest, waar hij overtuigend won. Hij dirigeerde daar het professionele MÁV Symphony Orchestra Budapest met werken van Kodály, Verdi, Liszt en Tchaikovsky. Het orkest fungeerde tevens als jury en de musici zelf wezen de winnaar aan.

 Op dit moment is Michael de vaste dirigent van twee orkesten: Philharmonie Gelre en het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest. Daarnaast wordt hij regelmatig als gastdirigent gevraagd. Zo dirigeerde hij onder andere Symfonieorkest Eindhoven, het professionele koperensemble ‘Neos Brass’ tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en het Nederlands Studenten Orkest in Kroatië. Op het programma stond de première van 'Waarom niet?', een stuk van de Nederlandse componiste Mayke Nas, het vioolconcert van Alexander Glazunov met soliste Esther Yoo en de eerste symfonie van Gustav Mahler.

Dirigent Michael Engelbrecht

Dirigent Wilbert Staal voltooide zijn koordirectiestudie in Amsterdam aan het Sweelinckconservatorium bij Daniel Reuβ. Hij voerde zowel de ‘oude’ grote werken uit als de Johannes Passion van Bach en Deutsches Requiem van Brahms, alsook uitdagende a capella koorwerken zoals het dodecafonische ‘Friede auf Erden’ van Schönberg. Daarnaast heeft hij veel muziektheater geleid in samenwerking met meerdere regisseurs. Wilbert werkte met het Gelders Bach Ensemble, Audite Nova, het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock, het Oost-Nederlands Kamerkoor, het Brabants Kamerkoor, het Hollands Vocaal Ensemble, het Arnhems Kamerkoor en Kamerkoor Kalliope. Samen met Christel Gelderman leidt hij www.koorscratch.nl

Dirigent Christel Gelderman studeerde koordirectie aan het conservatorium Arnhem en zang bij Gerda van Zelm en Lida Dekkers. Zij werkt sinds 1991 als dirigente met velerlei koren in allerlei genres. Momenteel is zij dirigent bij de Liemers Cantorij in Zevenaar, Cantus Obliquus in Nijmegen en mannenkoor Het Herenakkoord in Arnhem. Regelmatig is zij te horen als soliste. Daarbij richt zij zich voornamelijk op de oude muziek waaronder muziek van Dufay, Praetorius en Dowland. Tevens zong zij in vele Bachkantates de sopraanaria’s. Sinds 2008 heeft zij een zangpraktijk aan huis.

 

gallery/dsc_3342
gallery/c&w koorscratch